Birmanci

Kdo je lahko moj birmanski boter

Kot birmanka in birmanec stojiš na pragu odraslosti in se verjetno sprašuješ, kakšen je načrt za tvoje nadaljnje življenje. Iščeš resnico in ljubezen in želiš, da ti pri tem nekdo pomaga. »Ljubezen ni stvar, ki se nauči, in vendar je ni stvari, ki se je ne bi bilo treba bolj učiti! … Mladi pravzaprav vedno iščejo lepoto v ljubezni, hočejo, da je njihova ljubezen lepa. Mladi pri tem potrebujejo vodnika in hočejo, da jim je zelo blizu. Če se zatekajo k močnim osebnostim, to delajo zato, ker slutijo, da so polne človeške topline in sposobne hoditi z njimi po isti poti,« razmišlja papež Janez Pavel II.

Čisto, lepo in darovanjsko ljubezen v povezavi z botrstvom nam razgrne svetopisemska ljubezenska zgodba o Tobiju, Sari in angelu Rafaelu (v Svetem pismu jo predstavi starozavezna Tobitova knjiga). Mladenič Tobija si za pot priprave na življenje in na zakon izbere dobrega spremljevalca, vodnika oz. botra (Rafaela), s katerim se lahko pogovarja in razmišlja o spoznanjih, izkušnjah in načrtih. Boter ga opogumlja, mu daje nasvete in zanj moli. Kljub temu da ima Tobija dobre starše, odločilno vlogo pri pripravi na odraslo življenje odigra nekdo, ki ni član družine, je pa vreden zaupanja tako s strani Tobija kot s strani njegovih staršev.

            Znana dogodivščina, ki se zgodi Tobiju in Rafaelu, je, ko prideta do reke, ki pomeni prehod, prelomnico v življenju: na eni strani reke sem otrok, na drugi sem odrasel in če hočem odrasti, moram čez reko. Tobija kot mlad fant, poln mladostniške moči in želje po izzivih in pustolovščinah, raziskuje novo okolje in pri tem zaide v veliko nevarnost. Besedilo (Tob 6) pravi, da mu je riba hotela odgrizniti nogo. Ko ga riba napade, Rafael ne skoči v vodo, ampak pravi: »Zgrabi ribo in jo ukroti« (Tob 6,3), kar pomeni – sooči se s preizkušnjo, premagaj težavo in jo reši! Rafael mu torej ne »ponudi ribe«, ampak ga nauči »loviti ribe«, kar pomeni, da ne rešuje težav namesto njega, ampak ga spodbuja k samostojnemu reševanju problemov in življenjskih vprašanj. Tobija se tako sooča z izzivi in nevarnostmi in se čedalje bolj(e) pripravlja na odgovorno in samostojno življenje.

Tudi ti si povabljen/a, da izbereš takega botra, ki mu zaupaš, s katerim se lahko pogovarjaš, za katerega veš, da je dober človek, da te ima rad, predvsem pa, da je veren – kar pomeni, da redno moli, hodi k maši in prejema zakramente. Le tak človek, ki sam živi po veri, ti bo namreč vse življenje lahko nudil močno duhovno oporo. S tem, ko boter živi po veri, ti daje tudi dober zgled. Ni pa nujno, da je tvoj sorodnik, lahko ga izbereš tudi med prijatelji, animatorji, skavti, župljani …, pomembno je, da najprej moliš za milost dobre izbire. Dober birmanski boter je v obdobju odraščanja še prav posebej dragocen, zato glede na raziskavo, ki je bila narejena, mnogi birmanci ne pričakujejo od botra prvenstveno darila, ampak predvsem odnos. Kakovosten odnos predstavlja tudi kretnja med birmanskim obredom, ko boter drži svojo desno roko na birmančevi desni rami, kar pomeni: »S tabo sem, v življenju vedno lahko računaš name.« Botrstvo ima tako v mislih, pričakovanjih in življenju birmancev vodilno mesto. To, da imaš dobrega botra, je torej dobra priložnost za kakovosten odnos z osebo, ki pride v tvoje življenje, ti pomaga in zate moli, pa tudi za botra, da okrepi svojo vero in ljubezen do Boga in tebe.

Priprava na birmo torej ne pripravlja le na zakrament svete birme, ampak na življenje, kar pomeni, da pripravlja mlade predvsem na odnose v ljubezni bodisi v zakonskem in družinskem življenju bodisi v posvečenem življenju. Dober birmanski boter lahko predstavlja za mladega človeka velik zgled v veri in življenju, odnos in komunikacija z njo oz. njim pa omogoča daljno pripravo na življenje v ljubezni. Za zahteven življenjski poklic moža in žene, očeta in matere namreč ni potrebno pomnjenje številnih podatkov in znanstvenih dognanj, pač pa se je potrebno učiti odnosa do druge osebe in se potem tudi truditi, da bi oba v tem odnosu vsak dan bolj zorela. Ker gre za trajen poklic, brez dopusta, zamenjave in upokojitve, se je potrebno nanj toliko bolje pripraviti. Kakovosten zakonski odnos med možem in ženo je torej v veliki meri odvisen tudi od dobre priprave na življenje (oz. zakon), v katero dolgoročno vstopate mladostniki že v času priprave in prejema zakramenta svete birme, zato sta poročna ljubezen oz. kakovosten odnos med bodočima možem in ženo in botrstvo veliko bolj povezana, kot si morda mislimo in pričakujemo.[1]

 

foto: Pavel Mušič

 

[1] Besedilo je avtorsko delo in je bilo objavljeno v knjigi: Vesel Mušič, Polona. 2015. Sveti Duh – naš prijatelj. Ljubljana: Salve.

Tam lahko bralec dobi tudi podrobnejše informacije o referencah/literaturi, ki je objavljena v knjigi. © Vse pravice glede besedila so pridržane; kopiranje celotnega besedila ali dela besedila brez navajanja avtorice ni dovoljeno. 

                                                                  Pripravila: Polona Vesel Mušič, polona.vmusic@gmail.com

Asset 4@3x

VAŠ DAR LAHKO NAKAŽETE NA: DRUŠTVO VESELje

DŠ: 54509475

TRR: IBAN  SI56 6100 0002 5432 098  (Delavska Hranilnica).

Pristopna izjava k društvu

Sedež društva: Društvo VESELje, C.N.O. 17, 1317 Sodražica

Kontaktna oseba: dr. Polona Vesel Mušič

E-naslov: drustvo.veselje@gmail.com  ali polona.vmusic@gmail.com

Telefon: o31 512 818

avtorstvo besedil: Polona Vesel Mušič      spletna stran: Matej Mušič   avtorstvo fotografij: Polona, Lojze in Pavel Mušič    avtorstvo logotipa: Tomaž in Lojze Mušič

Sedež društva: Društvo VESELje, C.N.O. 17, 1317 Sodražica

Kontaktna oseba: dr. Polona Vesel Mušič

E-naslov: drustvo.veselje@gmail.com  ali polona.vmusic@gmail.com

Telefon: o31 512 818

VAŠ DAR LAHKO NAKAŽETE NA: DRUŠTVO VESELje

DŠ: 54509475

TRR: IBAN  SI56 6100 0002 5432 098  (Delavska Hranilnica).

Pristopna izjava k društvu

avtorstvo besedil: Polona Vesel Mušič      spletna stran: Matej Mušič   avtorstvo fotografij: Polona, Lojze in Pavel Mušič    avtorstvo logotipa: Tomaž in Lojze Mušič