božja beseda

Figulus

Biblične skupinice tečaja Figulus (lat. lončar) v okviru Zavoda Kerigma se srečujejo vsak teden osebno ali na daljavo prek aplikacije Zoom, vsako srečanje traja dve uri. V skupini je od 6 do 8 članov (prek Zooma lahko tudi več). Na srečanju skupina bere odlomek iz Svetega pisma, ob njem moli, razmišlja, se pogovarja …, voditelj pri tem pomaga.

Srečanje sestavljajo naslednji koraki: 1. MOLITEV K SVETEMU DUHU, 2. BRANJE ODLOMKA IN OBNOVA, 3. PREMIŠLJEVANJE OB BESEDILU, 4. TIHA MOLITEV, 5. PODELITEV, 6. MOLITEV NA PODLAGI SPOZNANJ, 7. MOLITEV DRUG ZA DRUGEGA.

SVETO PISMO – BOŽJA BESEDA

Božja beseda je polna Duha, moči, ljubezni: »Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime … Iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo …« (Jn 1) Tudi mi ob druženju z Božjo besedo prejemamo milost za milostjo – prejemamo moč, da lahko postajamo čedalje bolj Božji otroci. Priložnost, da vzljubimo Besedo je tudi tečaj Figulus.

termini SKUPINIC V ŠTEPANJI VASI IN PREK ZOOM-a

Navadno udeleženci izberejo termin in način sodelovanja za vse leto, lahko pa prihajate oz. sodelujete enkrat v eni, drugič v drugi skupinici, če Vam tako ustreza zaradi službenih in drugih obveznosti. Pridružite se nam lahko kadar koli, so pa nujne prijave na spodnji naslov, da Vam pošljem povezavo za srečanje. Če bo zanimanje za skupinice večje, bomo z veseljem dodali še kakšen termin. Dobrodošli.

VODI: Polona Vesel Mušič, dr. znanosti s področja teologije, voditeljica srečanj v pripravi na birmo, avtorica sedmih knjig in mama petih otrok.

prijave in informacije:

TOREK:

    – dopoldan od 9.00 do 11.00 (nadaljavo prek Zooma)

    – popoldan od 17.00 do 19.00 (hkrati »v živo« v župnijskem                                 domu v Štepanji vasi in prek Zooma)

    – zvečer od 19.30 do 21.30 (na daljavo prek Zooma)

ČETRTEK: zvečer od 20.00 do 22.00 (na daljavo prek Zooma)

NEDELJA: zvečer od 20.00 do 22.00 (na daljavo prek Zooma)

KAJ MI POMENI DRUŽENJE Z BOŽJO BESEDO?

Evangelist Janez začne evangelij s Prologom o Besedi, ki se je učlovečila: »Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga Iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo … milost in resnica pa je prišla po Jezusu Kristusu …« (Jn 1,12; 16–17) Tudi mi ob druženju z Božjo besedo prejemamo milost za milostjo – prejemamo moč, da lahko postajamo čedalje bolj Božji otroci.

Okrepljeni z Božjo besedo po veri sprejemamo Gospoda v svoja srca in mu dovolimo, da v nas živi in deluje. To more, če kličem(o) Svetega Duha – po Duhu se naša srca spreminjajo iz kamnitih v mesena: »Dal jim bom eno srce in novega duha bom položil v njihovo notranjost. Odstranil bom kamnito srce iz njihovega telesa in jim dal meseno srce,« spoznavamo po preroku Ezekielu (Ezk 11,19). Sveti Duh nam daje to moč, ta pogled, On razsvetljuje naša življenja.

S hvaležnostjo se oziram na dosedanje druženje z Božjo besedo po metodi Figulus v bibličnih skupinicah v Štepanji vasi in na daljavo, prek aplikacije Zoom. K sodelovanju sem bila povabljena leta 2019. Jeseni tega leta smo začeli z dvema skupinicama v Štepanji vasi. Skupinici sta se, razen v času karantene zaradi korona virusa, zbirali v župnijskem domu ali na župnijskem travniku. V začetku junija smo osnovali še eno skupinico, ki je potekala prek aplikacije Zoom. Srečanja so se (v živo in prek spleta) po poletnem odmoru nadaljevala v septembru 2020, v novembru pa se je na daljavo torkovim skupinicam pridružila še četrtkova skupinica. Zanimiva je tudi domača izkušnja v naši 7-članski družini, nekakšen »družinski Figulus«, ki je pripomogel k branju Svetega pisma in povezanosti znotraj naše družine.

V skupinicah sem imela priložnost opazovati in spoznavati, kako branje Božje besede vpliva na notranjo osebno in duhovno rast ter je povezovalno za skupnost oz. občestvo. Ob Božji besedi si podelimo, kar doživljamo. Božja beseda spodbudi pogovor in povezanost med nami, hkrati nam omogoča bližino Boga in nam daje moč za življenje. Gospod, ki se je rodil v hlevu, bil krščen v Jordanu, hodil iz kraja v kraj, govoril, delal čudovita dela, na koncu trpel in vstal za nas …, nam je blizu – je naš brat, ki nas po Duhu vodi k skupnemu Očetu. Prav Božja beseda nam razodeva Boga, kako je dober in z nami še prav posebej v vrtincu preizkušenj. Različni čudeži, ki jih je storil Jezus, odmevajo skozi zgodovino, nas opogumljajo in dvigajo vero tudi v našem času. Na podlagi odlomkov se vprašanja porodijo kar sama od sebe in vodijo tako v osebno premišljevanje, kot v pogovor, vse pa se čudovito prepleta s tiho, glasno in na koncu skupno molitvijo, kjer se lahko dobremu Bogu še posebej izročamo in mu zaupamo naše prošnje, stiske, pa tudi zahvale … V skupnih prošnjah in zahvalah doživljamo, kako se na nas izlivata Božji mir in moč za premagovanje preizkušenj in napredovanje po poteh življenja.

Hvaležna sem za povabilo k sodelovanju, da to delo zame in za druge ohranja in omogoča izvir Žive vode, ki poživlja, odžeja in vedno znova osveži. Za možnost druženja z Božjo besedo, sem najprej hvaležna Bogu, ki je po svoji Besedi tako živo prisoten med nami, v nas in za nas, voditeljem Zavoda Kerigma in tečaja Figulus, župniji Štepanja vas za prostor ter udeleženkam in udeležencem vseh skupinic: hvala za lepo sodelovanje, zaupanje, sopotništvo ob Božji besedi, pričevanje, čas in velikodušnost. Naj vsem in vsakemu povrne dobri Bog s svojimi darovi in blagoslovi.

Naj Božja beseda ostaja za vse nas izvir Žive vode, iz katerega zajemamo in nam daje moči in svežine za poti življenja: »Glej, stal bom pred teboj tam na skali na Horebu. Udari po skali in iz nje bo pritekla voda, da bo ljudstvo moglo piti.« (2Mz 17,6) Naj nas Gospod vodi, varuje in blagoslavlja!                                                                                                    S  hvaležnostjo, Polona Vesel Mušič   

NEKAJ PRIČEVANJ, VTISOV, ODMEVOV

 • »Draga Polona! Rada bi se ti zahvalila za poslana gradiva zadnjih srečanj. Res, zelo pozorno od tebe.« (Mirjam, januar 2020)
 • »Draga Polona, iskrena hvala za tvojo predanost in obilno deljenje tvojih darov … Tvoja milina in način podajanja Božje besede mi predstavljata oazo miru, v katero ob torkih prav rada pridem. Iskrena hvala za izredno dobro pripravljeno gradivo. Menim, da je v besedila, ki nam jih pošiljaš, vloženega veliko dela, znanja in modrosti. Hvala tudi za čudovite fotografije …« (Olga, februar 2020)
 • »Polona, hvala lepa za krasno voščilo. Za vse poslano, za vsa razmišljanja, podelitve. Naj nas vse skupaj poveže in “okuži” virus Ljubezni!« (Mateja, april 2020)
 • »Ave, Polona luštno je bilo. Še več takih trenutkov. Hvala in lp.« (Barbara, maj 2020)
 • »Glede refleksije in pogleda nazaj na naše druženje, lahko rečem, da mi je bila ta mala skupinica, kot ji vi rečete, res pri srcu. Naši odnosi so bili neverjetno prisrčni, odprti, lahko bi rekla “čisti”. Zase lahko rečem, da nisem imela nikakršnih izkušenj s spoznavanjem Božje besede na tak način, pa tudi nikakršnih pričakovanj, kaj in kako se bodo srečanja dogajala. Mene je vaš način posredovanja odlomkov Božje besede navdušil in velikokrat sem se znašla globoko v zgodbi Božje besede …« (Marica, junij 2020)
 • »Polona, Bogu hvala zate, da širiš Božjo besedo na ta tako lep način. Tako nam manjka tega, da ›pijemo Živo vodo pri izviru‹.« (Aleš, junij 2020)
 • »Draga Polona. Ko sem se vračala s teh srečanj, sem imela občutek, da sem doživela in izvedela  nekaj novega. Svetopisemska besedila, ki smo jih obravnavali, sem na nek način “posvojila” tako, da so me še kar lep čas spremljala pri delu in tudi pri molitvi, pa tudi pri pogovorih. Vse dobro in obilo blagoslova želim tebi in vsem s katerimi se srečuješ.« (Marija, junij 2020)
 • »Polona, križ se me vedno dotakne, vedno mora biti nekje v moji bližini, hvala za skrbno pripravljeno besedilo, vredno branja. Hvala ti. Pozdrav!« (Barbara, september 2020)
 • »Dober dan, hvala za vse poslano: gradivo, molitve in globoko nagovarjajoče spremene besede. Veselim se današnjega srečanja.« (Irena, oktober 2020)
 • »Všeč mi je, da nam za razmišljanje podaste vprašanja, o katerih razmišljamo in nanje odgovarjamo, tako se medsebojno bogatimo in spoznavamo druge zorne kote, da se ne vrtimo le okrog lastnih misli. Všeč mi je tudi to, da smemo izraziti molitvene namene, za katere v nadaljevanju molimo.« (Marija, januar 2021)
 • »Omenil bi dvoje: da vodiš srečanja z nekakšno mehkobo, vedno tečejo gladko, vsak naslednji korak pojasniš vnaprej. Tudi pojasnila v zvezi s temo so vsebinsko razumljiva. Drugo pa, da mi po navadi zmanjka časa za razmislek …, se pa zavedam, da smo omejeni s časom. Na splošno lahko rečem, da so srečanja zame prijetna.« (Tone, januar 2021)
 • »Sodelovanje na srečanjih mi veliko pomeni, saj spoznavam odlomke iz Svetega pisma najprej na doživljajski ravni, torej bolj izkustveno, potem še na razlagalni ravni. Ko se obe ravni združita, je spoznanje globlje. Izjemno pohvalo si zaslužijo izročki, ki jih prejmemo po srečanju. Izročki so vsebinsko bogati in lepo opremljeni s slikovnim gradivom, ki nagovori s svojo vizualno podobo. Voditeljica dr. Polona Vesel Mušič je v vodenju strokovna razlagalka in pozorna poslušalka. Ravno poslušanje se mi zdi bogastvo skupnega srečevanja ob Božji besedi.« (Irena, januar 2021)

Naj Božja beseda ostaja za vse nas izvir Žive vode, iz katerega zajemamo in nam daje moči in svežine za poti življenja: »Glej, stal bom pred teboj tam na skali na Horebu. Udari po skali in iz nje bo pritekla voda, da bo ljudstvo moglo piti.« (2Mz 17,6)

Asset 4@3x

VAŠ DAR LAHKO NAKAŽETE NA: DRUŠTVO VESELje

DŠ: 54509475

TRR: IBAN  SI56 6100 0002 5432 098  (Delavska Hranilnica).

Pristopna izjava k društvu

Sedež društva: Društvo VESELje, C.N.O. 17, 1317 Sodražica

Kontaktna oseba: dr. Polona Vesel Mušič

E-naslov: drustvo.veselje@gmail.com  ali polona.vmusic@gmail.com

Telefon: o31 512 818

avtorstvo besedil: Polona Vesel Mušič      spletna stran: Matej Mušič   avtorstvo fotografij: Polona, Lojze in Pavel Mušič    avtorstvo logotipa: Tomaž in Lojze Mušič

Sedež društva: Društvo VESELje, C.N.O. 17, 1317 Sodražica

Kontaktna oseba: dr. Polona Vesel Mušič

E-naslov: drustvo.veselje@gmail.com  ali polona.vmusic@gmail.com

Telefon: o31 512 818

VAŠ DAR LAHKO NAKAŽETE NA: DRUŠTVO VESELje

DŠ: 54509475

TRR: IBAN  SI56 6100 0002 5432 098  (Delavska Hranilnica).

Pristopna izjava k društvu

avtorstvo besedil: Polona Vesel Mušič      spletna stran: Matej Mušič   avtorstvo fotografij: Polona, Lojze in Pavel Mušič    avtorstvo logotipa: Tomaž in Lojze Mušič