program priprave na birmo

ODMEVI IN ODZIVI S SREČANJ

V pastoralnem letu 2021–2022 je bilo precej odmevov ob naših srečanjih na daljavo in v živo. Največ jih je bilo s strani staršev in botrov, nekaj pa tudi od duhovnikov in celo birmancev. Odmevi kažejo smer in utrjujejo veselje za naprej. Veliko odmevov je izrečenih, kar nekaj pa jih je prišlo po elektronski pošti ali po sms sporočilih. Ti so še posebej dragoceni, ker jih lahko kronološko razvrstim in preko njih predstavim nekaj utrinkov dela oznanjevanja. Za vse sem zelo hvaležna. Hvaležna sem, da smem sodelovati z Gospodom. Sama sem samo “orodje” (svinčnik, kot je rekla Mati Terezija) v Gospodovih rokah, vse pohvale namreč kažejo na Gospoda in so Njemu v slavo in čast, saj nam vsem daje milost in moč za sodelovanje v Njegovem vinogradu.

S hvaležnostjo in spoštovanjem Bogu, duhovnikom in vsem udeleženim,
Polona

Nekaj izjav duhovnikov in udeležencev srečanj

 • Bogu hvala za vaša srečanja, odzivi so bili spodbudni in se priporočam tudi za prihodnje pastoralno leto, da bi organizirali ta srečanja za vse tri župnije. Še enkrat vam iskrena hvala za vašo pripravljenost in trud, ki ga vlagate v delo, ki je velikokrat prezrto in zahtevno (duhovnik, 24. 6. 2022).
 
 • Polona, čudovito! Bogu hvala za vse darove, ki nam jih v obilju podarja po tebi! Hvala ti! Abraham in Izak sta me totalno nagovorila. In tudi filmski izseki so bili fantastični v svoji pripovedi. Polona, občudujem tvojo blagost in moč, milino in srčnost. Božji dar si. Za vse nas. Prosim, ostaniva povezani v molitvi. Objem v Svetem Duhu (mama, sms, 25. 5. 2022).
 
 • Spoštovana gospa Vesel, pridružujem se zahvali za vaše poučno predavanje, ko med drugim na tako globok in analitski način pojasnjujete zelo primarne stvari, o katerih niti ne razmišljamo.  Zelo prijetno vas je poslušati in si širiti obzorje. Imate svojevrsten občutek, na kakšen način vključujete v razlago svoje zgodbe. Ob napornem tempu življenja je torej ZOOM z vami prav sproščujoč in se vam za današnje srečanje lepo zahvaljujemo. Z možem torej ostajava grmička za najina ovna… Hvala vam za to pojasnilo . Tako zelo mladi ste, da si težko predstavljam, da so vsi ti fantje s fotografije vaši otroci  (mama, 25. 5. 2022).
 
 • Kako je bila lepa predstavitev za birmo zadnjič, ko smo imeli v cerkvi 1. sestanek za bodoče birmance – bila sem navdušena! Marsikaj me je nagovorilo. Večkrat se zalotim, da tem premišljujem … Med drugim tudi o tem, ko si pripovedovala, da si obiskovala Šmarnice. In, da si takrat doživela globlji dotik. Hvala za vse in veliko veselja, ljubezni in sadov pri tvojem poslanstvu! (mama, 25. 5. 2022)
 
 • Hvala, rad bi Vam rekel tudi, da ste res super oseba (birmanec, 10. 5. 2022).
 
 • Spoštovana gospa Polona! Zahvaljujemo se Vam, da ste z nami delili prečudovito izkušnjo duhovnih vaj v Logarski dolini in srečanj preko zooma. Še bolj ste nam približali vero in medsebojno povezanost. Hvala za srčnost, modrost in ljubezen, ki jo brezpogojno širite birma je potekala super, vse se je lepo izšlo in vsi smo bili zadovoljni (birmanke in birmanci, 8. 5. 2022).
 
 • Hvala vam za vaš čas, da ste nas pripravljali na sveto birmo. Lepo je bilo (birmanec, 2. 5. 2022).
 
 • Vortrag war sehr persönlich und ich bewundere Frau Apolonia für Ihren Mut, einen langen Vortrag alleine in fremder Sprache zu halten! Hat sie super gemacht!!!! Glg Katrin (Predavanje je bilo zelo osebno in občudujem gospo Polono za njen pogum imeti sama v tujem jeziku tako dolgo predavanje! Super ga je naredila/izpeljala!!!! Glg = Ganz liebe Grüße = S posebno lepimi pozdravi) (mama – odmev na naše srečanje v nemščini za starše, botre in birmance s Koroške, 8. 4. 2022).
 
 • Hvala vam za vse lepe misli, razlage in širok pogled na zakrament. Blagoslova še vnaprej (mama, 8. 4. 2022).
 
 • Naj vam povem, da sva oba z možem prebrala vaše besede in se ob njih pogovarjala. Poslušala sva vas tudi potem na drugem in tretjem srečanju po zoomu. Kar veliko stvari odzvanja v naju, predvsem pa lahko rečem zase, da sem se po vseh teh razmišljanjih malo bolj umirila. Opravila sem tudi spoved in zdaj poskušam z večjo vero izročati svoje otroke v Božje roke. Kakšna vaša misel naju je “pobožala” in naju potrdila, da delava dobro. Kakšna druga pa tudi opozorila, kaj lahko še storiva, kje lahko še bolj spustiva Sv. Duha v naše družinsko življenje… Upam, da uspeva biti v pripravi na birmo in tudi kasneje v življenju svojemu birmancu (in starejšim hčerkam) vzor vere, upanja in predvsem ljubezni. In da bova znala pogumno naprej tudi, ko ne bo vse lahko in sijoče. Rada bi vam povedala, da opravljate veliko delo, ko dovolite, da Bog deluje preko vas. Hvala vam  in vam želim še naprej obilo Božjega blagoslova v družini in pri vašem delu (mama birmanca, 28.3.22).
 
 • Polona, hvala za vsako povedano misel posebej. Sveti Duh na poti … kako ste bili opozorjeni, hvala, da si podelila … Draga Polona, hvala za pričevanja, ki so bila tako živo opisana. Res po njih vse nas nagovarja Sveti Duh. En velik Bog lonaj. Veselimo se nadaljnjih srečanj (mama, sms, 23. 3. 2022).
 
 • Hvala za lepo izbrane svetopisemske in druge izreke, uvodno glasbo, molitev in lepe fotografije, filmčka … in za pričevanje v zvezi z Vašo potjo in družino. Zdi se mi, da se je lahko močno prepoznalo, da se Vaše besede skladajo z Vašo osebnostjo in življenjem in to je še posebno močno pričevanje. Hvala za zgled miline, iskrenosti, veselja, izražene dobronamernosti (mama birmanca, 15.3.22).
 
 • Menim, da iz vaših predavanj izžareva prijetna kombinacije osebne izkušnje, strokovne teološke in tudi psihološke podkovanosti, kar je vsekakor zelo dobrodošlo in v navdih ali razmislek za marsikoga izmed vaših poslušalcev (botra, 14.3.22).
 • Danes smo vas s zanimanjem spremljali prek zooma. Zelo je bilo zanimivo in zelo lepo razloženo … (mama, 11. 3.22).
 
 • Ob zaključku cikla predavanj se vam najlepša zahvaljujem. Kot človek, ki že nekaj časa ne hodi k verouku :-), občasno na kakšne duhovne vaje, lahko rečem, da so me vaša predavanja spodbudila k razmišljanju o veri in njenem pomenu ter “praktični uporabi” v vsakdanjem življenju (mama, Rakovnik, 11.3.22).
 
 • Všeč mi je, da so v predavanja vključeni tudi odlomki iz filmov, citati iz Svetega pisma in kakšen drobec iz življenja vaše družine. Pri srečanjih me je pritegnilo tudi to, da so bila lepo strukturirana, z jasno rdečo nitjo, brez odvečnega “filozofiranja” in razumljiva tudi povprečnemu človeku brez teološkega znanja (mama, 9.3.22)
 
 • Naj ti pošljem vsaj to kratko in iskreno zahvalo za vse te tvoje dragocene spodbude, si res močno orodje v rokah Svetega Duha Blagoslova še naprej (mama petih otrok, 7.3.22).
 
 • Polona, še enkrat hvala za ta večer, ko ste se dotaknili tako življenja družin, odraščanja otrok, odpiranja naših življenj Svetemu Duhu, da bi postajali Božji, ljubljeni, vedri in svobodni. Lepo je bilo! Tudi ta pričevanjski vidik – vaše konkretne izkušnje in doživetja so nam orisale, kako živeti pod navdihi Gospodovega Duha (duhovnik, 7.3.22).
 
 • Vi vedno zelo kvalitetno in lepo pripravite. Hvala za Vaš trud (duhovnik, 5.3.22)
 
 • Spoštovana ga. Polona, še enkrat hvala za čudovito predavanje (duhovnik, 2.3.22)
 
 • Pozdravljeni! V največje veselje mi je, če lahko kako pomagam in darujem tistim, ki imajo še večje srce od mene. Lep dan in tudi vam in vsem vašim vse dobo (mama, 22. 2. 22).
 
 • Pozdravljeni, danes sva z možem spremljala vaše predavanje v pripravi na birmo naše hčerke. Najlepša hvala za plastično, razgibano in zelo koristno predstavitev. … (mama, 24. 1. 2022).
 
 • Pozdravljeni, udeležila sem se današnjega zoom srečanja. Sem mama birmanca. Rada bi vam povedala, da so me vaše besede zelo nagovorile. Letos se na birmo pripravlja naš četrti (najmlajši) otrok in priznam, da smo se tega “lotili” morda že preveč rutinsko. Vaše besede pa so me danes zdramile in mi dale voljo, da bom poskusila našo družino spet malo bolj usmeriti v pripravo in bolj prisluhniti sinu, kakšna so njegova pričakovanja (mama, 24. 1. 2022).
 
 • Zadnjič sem resnično uživala na vašem predavanju, prava duhovna injekcija! (mama šestih otrok, 18.10.21)
 
 • Spoštovana gospa Polona Vesel Mušič, V teh dneh mi je gospa Marika izročila vaše pismo, knjigo in birmanske kateheze. Res temeljito delo in se vam iskreno zahvaljujem. Blagoslova in odprtosti Sv. Duhu! (škof Maksimilijan, 15. 9. 2021).
 • Spoštovana gospa Polona! Jutri bomo prejeli darove Svetega Duha in postali zrelejši kristjani. Zahvaljujemo se Vam za ves Vaš trud pri pripravi na sveto birmo in za vse lepe trenutke, ki smo jih preživeli z Vami, tako v živo, kot na daljavo (birmanci, 18. 9. 2021).
 • Odmev našega srečanja da daljavo, ki mi ga je po srečanju poslal g. župnik: »Iskren Bog povrni za sobotno srečanje. Starši naših birmancev so bili skoraj vsi prisotni. Pa še nekaj drugih se je pridružilo. Včeraj me je klicala ena od mamic birmancev in se zahvaljuje za sobotno srečanje. Posebej ji je bilo všeč, da je bila tega deležna doma. Pravi, da so bili vsi (cela družina) prisotni in so poslušali. Še doda: ›…sploh nismo vedeli, kakšno vlogo ima dejansko birmski boter‹. V nedeljo so prebrali Tobitovo knjigo. … Hvala za Vašo idejo, trud in pomoč. Ne bo zaman!« (duhovnik po e-pošti, 13. decembra 2020)
 • Spodbuda enega od očetov iz anonimne ankete, izvedene po duhovni obnovi za starše, botre in birmance. Med predlogi je zapisal, da si želi: »Takih priprav kot je ta. Da bi župniki bili aktivno vključeni v vašo pripravo, seveda to je njihova poteza. Mogoče povedati, da si verniki tako želimo. Že tako se oddaljujemo od verskih vsebin. Včasih komaj še vemo, zakaj je nekaj v našem verovanju tako, kot je. Zgubljamo stik z vsebinami naše vere. Prepoznati, spoznati, oživljati delovanje Svetega Duha je v našem času zelo pomembno, ko se zdi, da je Bog (včasih) lahko daleč.« (oče, udeleženec duhovne obnove, 29. februarja 2020)
 • »Na zadnjem srečanju sem kupila vašo knjigo »SKOČI VEN«, BIRMA = SVETI DUH = LJUBEZEN. Začela sem jo brati prejšnji teden. Prebrala sem dve poglavji. Zahvaljujem se vam za pričevanje osebne zgodbe. Zahvaljujem se tudi za iskreno, prepričljivo, strokovno in srčno drugo poglavje. Z veseljem bom prebrala tudi nadaljnji poglavji; tudi katero drugo vašo knjigo. V lanski šoli odnosov in na duhovnih vajah se mi je začel odpirati svet Božje ljubezni. Vaša knjiga je zame dar.« (I. D. po elektronski pošti, 15. maja 2019)
 • »Draga gospa Polona! Zelo sem navdušen nad tvojo knjigo »SKOČI VEN«, BIRMA=SVETI DUH=LJUBEZEN, hvaležen sem za vse knjige, predavanja in za ves tvoj prispevek k birmanski pastorali. … Prišel bo čas, ko bodo dovzetni za čudovito vsebino te knjige, začeli verovati v Božjo ljubezen in jih bodo tvoja bogata predavanja začela zanimati. … Tvoje lepo in prisrčno življenjsko pričevanje mi daje misliti, kot se mi je pred davnimi leti izrazil nek mladinec, ministrant, na Ptuju: »Veste, pater, nas starši nič ne vzgajajo. Ni potrebno. Mi vidimo, da so starši verni, molijo, hodijo k maši, mi pa delamo prav tako.« Podobno me je nagovoril Gregor Čušin s predavanjem: »Krščansko vzgojo bi bilo treba prepovedati.« Krščanska vzgoja je namreč to: pošiljati k maši, pošiljati k verouku, vsak dan zapovedovati. Čutim, da pri vas ni tako, temveč, da otroci z vama, staršema, doživljajo vero in vse dejavnosti kot nekaj lepega, neprisiljenega, samo po sebi umljivega, da jih ne pošiljate k maši, ampak greste družabno k maši vsi skupaj, in vsi skupaj živite krščansko življenje. Ponosen sem na vašo družino v naši župniji in ponosen sem na pet bratov ministrantov …« (duhovnik K. V. po elektronski pošti, 12. aprila 2019)
 • »Bom kar iskren z vami. Prihajam iz družine, katero vera spremlja že, kar pomnim. Stari starši so hodili k maši, meni in moji sestri so predstavili vero. Hodila sva na verouk, naredila zakramente do birme, poroka se čaka :). Ampak na vero kar malo pozabljamo, ne vem ali je krivo hitro in nestrpno življenje … skratka hočem vam povedati, da sem vam včeraj z veseljem prisluhnil in če lahko tako po domače rečem “naloga dobro opravljena,” namreč danes sem po zelo dolgem času tudi doma zmolil Oče naš.« (po elektronski pošti, 16. marca 2019)
 • » … Marsikdaj smo razočarani nad birmansko pastoralo. Vanjo je vloženega veliko napora: od verouka, birmanskih skupin, duhovnih vaj, interesnih skupin, s katerimi želimo bodoče »potrjene« mlade kristjane pripraviti na aktivno krščansko življenje po birmi. Rezultati so navadno skromni. Ko smo v nedeljo poslušali izvajanje dr. Polone, pa smo mnogi spoznali, da vse preveč pričakujemo od našega dela in napora, premalo pa od delovanja Svetega Duha. … Toda, kako naj Svetega Duha in njegovo delovanje spoznajo, če o Njem zelo malo slišijo in še to površno. Odlično pripravljeno predavanje in pričevanje nam želi prikazati, da birma ni nekaj, ampak Nekdo. Ta Nekdo je Sveti Duh, ki so ga prejeli apostoli na binkošti in ga Jezus pošilja vsakemu, ki ga želi prejeti. V ospredju je odnos, PRIJATELJSTVO S SVETIM DUHOM, ki nas napolni s svojo ljubeznijo in drugimi darovi, da z veseljem živimo in pričujemo za svojo vero. Škoda, da tega predavanja in pričevanja ne slišijo vsi birmanci, starši in botri. Sveti Duh bo naredil svoje in v Sloveniji bo več pravega veselja in navdušenja, saj je On tisti, ki v današnjem času nadaljuje Jezusovo delo.« (župnik F. Š., po elektronski pošti, 30. januarja 2019, objavljeno tudi v Družini št. 8, 24. februarja 2019, pod rubriko Župnije).
 • »Naj najprej povem, da je nama z Ano in botri Mateji tole srečanje in predavanje dr. Mušičeve polepšalo večer, saj gospa res obvlada tole najstniško-birmansko obdobje in je res na krasen način vpletla vse zares pomembne stvari povezane z zakramentom svete birme.« (elektronsko sporočilo župniku ene od udeleženk srečanja, 25. januarja 2019)
 • Draga Polona, Tebi hvala za povabilo, da sem ti lahko prisluhnila. Res imaš vse dobro dodelano. Dobro podajanje. Zanimivo podajaš teoretične osnove, jih podkrepiš s pričevanjem, zgodbami in božjo besedo, ki jo razložiš. Vse se lepo izmenjuje, tako da ni monotonosti. Tudi povzetki, ki jih narediš, pomagajo slišano ohraniti v spominu. Opazovala sem mlade in starejše. Vsi so do konca zbrano sledili. Res čestitam. Vsebina – tisto kar vsi potrebujemo. Oznanilo božje ljubezni lepo podkrepiš s primeri. Tako kot imaš dodelano strukturo, imaš tudi vsebino. Opozoriš na tisto, kar je naravno v mladem človeku in nas starših. Prepleta se duhovno, teologija, psihologija. Dala si dobre vzpodbude. Res hvala ti. In čuti se, da tisto kar govoriš tudi živiš. Dvigneš duha, navdušiš, narediš privlačno. S parimi starši sem na hitro poklepetala. Zelo so bili zadovoljni. Res super! Lep, blagoslovljen teden še naprej! (M. B., mama, župnija Sostro, odmev po elektronski pošti, 4. aprila 2018)
 • »Pozdravljena, Polona! Poslušala sem vašo pripravo na prejem zakramenta svete birme v Preserju pod Krimom, saj bom botra  nečakinji. Že na srečanju sem bila v solzah, saj so se me stvari zelo dotikale. Zdaj pa počasi berem vašo knjigo Skoči ven. Navdušena sem! Tako se najdem v napisanem, vedno znova. Hvala vam za pričevanje, pogum, za vse napisane knjige, ki so nam lahko v rast. Naj vas, vaš zakon in vse vaše sinove dobri Bog obilno blagoslovi in mati Marija varuje. Veselo Veliko noč želim.« (J. P., botra, Preserje, po elektronski pošti, 31. marca 2018)
 • »Bog dela, če mu dovolimo. In očitno dela velike stvari po vas. Tudi če ste preslišani, spregledani, nezaželeni, neupoštevani, vztrajajte. Velikokrat se je v preteklosti dogajalo pri »velikih ljudeh«, da so bili v času življenja neupoštevani, odrinjeni, spregledani  in upoštevani šele po smrti.  Mati Terezija nekje takole pravi: »Tudi, če te ne upoštevajo in se posmehujejo, vztrajaj in nadaljuj z delom. Če ti niso hvaležni, kljub temu, delaj dobro še naprej …« Gospa Polona, čas bo pokazal svoje.« (duhovnik J. S. po elektronski pošti, 19. marca 2018)
 • »Spoštovani! Danes sem se skupaj s sinom Markom udeležila predavanja ga. Polone Vesel Mušič v cerkvi Sv. Jurija. Predavanje je bilo odlično izpeljano, vsebina zelo koristna, poglobljena ter predstavljena na zanimiv in predvsem poljuden način, da smo sporočilo lahko razumeli prav vsi, tudi najmlajši. Skratka pohvale gospe predavateljici ter Vam, ki ste jo povabili in nam omogočili poglobljen vpogled v prejem zakramenta Svete birme.« (T. U., mama, Ilirska Bistrica, po elektronski pošti – poslal tamkajšnji župnik, 19. marca 2018)
 • »Spoštovana gospa Polona! Ob vsem nakopičenem delu mi vedno znova sprašujete vest, kako Vi zmorete, ob vseh gospodinjsko – družinskih obveznostih v tako kratkem času napisati tako obširno knjigo. Je to Vaša samodisciplina, pravilno razporejen čas, ljubezen do Boga in bližnjega in mladih, bogate družinske izkušnje, ki jih želite posredovati drugim …? Vredni ste občudovanja in posnemanja. Iskrena hvala za Vaše zaupanje v Boga, umirjenost, zgled in pričevanje. Veliko naredite s svojo pisano besedo, še več pa z življenjem in pričevanjem, ki ga ni mogoče spregledati.« (duhovnik J. S. klasično pismo, 13. marca 2018)
 • »Srečanja za starše birmancev so bila dragocena dopolnitev v pripravi na sv. birmo. Nova evangelizacija posebej poudarja rast v osebni veri odraslih, k čemur so ta srečanja posebej naravnana. Prav tako je bilo zelo koristno srečanje za botre. Zato želim, da bi s temi srečanji nadaljevali tudi v pripravi prihodnjih skupin birmancev. Zlasti pa je pomembno, da pri teh srečanjih zajemaš iz treh virov: pridobljeno znanje s študijem, osebna vera ter življenje v družini.« (duhovnik ljubljanske nadškofije, priprava v letu 2012–2013)
 • »Bravo, hvala lepa. Sem štirikrat krstna botra in petič postajam birmanska botra, torej devetič, ampak take temeljite priprave v različnih župnijah do sedaj še nisem doživela. Sem presenečena in sem patru rekla, da že imam izkušnje in nisem nameravala priti, vi pa ste mi dali misliti, ko ste s toliko vidikov osvetlili službo botra, česar pri vseh mojih letih še nisem bila deležna …« (birmanska botra, priprava v letu 2012–2013)
 • »Zares ustvarite prijetno in sproščeno vzdušje, brez vzbujanja neprijetnih slabih občutkov. Le tako naprej in hvala za vaš trud.« (mama birmanca, priprava v letu 2012–2013)
 • »Vaše predavanje za starše birmancev je bilo izredno kvalitetno in se vam zanj zahvaljujem. Izredno lepe fotografije, govorila ste hitro in skoncentrirano, kjer so vam bile v pomoč pripravljene oporne točke. Prepričan sem, da bi predavanje morali poslušati tudi birmanci.« (oče birmanca, priprava v letu 2012–2013)
 • »Kot mati birmanke sem bila na vašem predavanju. Bilo mi je zelo všeč in vse, kar sem pomislila, je bilo, zakaj ni bilo nekega takega predavanja že kakšno leto preje.« (mama in katehistinja, priprava v letu 2012–2013)

Foto utrinki s srečanj

Asset 4@3x

VAŠ DAR LAHKO NAKAŽETE NA: DRUŠTVO VESELje

DŠ: 54509475

TRR: IBAN  SI56 6100 0002 5432 098  (Delavska Hranilnica).

Pristopna izjava k društvu

Sedež društva: Društvo VESELje, C.N.O. 17, 1317 Sodražica

Kontaktna oseba: dr. Polona Vesel Mušič

E-naslov: drustvo.veselje@gmail.com  ali polona.vmusic@gmail.com

Telefon: o31 512 818

avtorstvo besedil: Polona Vesel Mušič      spletna stran: Matej Mušič   avtorstvo fotografij: Polona, Lojze in Pavel Mušič    avtorstvo logotipa: Tomaž in Lojze Mušič

Sedež društva: Društvo VESELje, C.N.O. 17, 1317 Sodražica

Kontaktna oseba: dr. Polona Vesel Mušič

E-naslov: drustvo.veselje@gmail.com  ali polona.vmusic@gmail.com

Telefon: o31 512 818

VAŠ DAR LAHKO NAKAŽETE NA: DRUŠTVO VESELje

DŠ: 54509475

TRR: IBAN  SI56 6100 0002 5432 098  (Delavska Hranilnica).

Pristopna izjava k društvu

avtorstvo besedil: Polona Vesel Mušič      spletna stran: Matej Mušič   avtorstvo fotografij: Polona, Lojze in Pavel Mušič    avtorstvo logotipa: Tomaž in Lojze Mušič